2024-03-21

EKOLOGAI PRADĖJO ŽVIRBLINIŲ PELĖDŲ MONITORINGĄ

Nuotrauka iš knygos „Lietuvos saugomos teritorijos".

Gražutės regioniniame parke ekologai pradėjo žvirblinių pelėdų monitoringą. Jie suskaičiuos teritoriją žyminčių patinų balsus ir lygindami su suskaičiuotais ankstesniais metais, galės stebėti čia gyvenančių pelėdų populiacijos pokyčius.

Žvirblinės pelėdos - mažiausios  Lietuvoje gyvenančios pelėdos. Jos aktyviausios ne naktį, kaip kitos pelėdos, o prietemoje, dėl to didžiausia tikimybė jas išgirsti - ryte ir vakare. Tada ir skaičiuojamos. 
 
Žvirblinė pelėdos gyvena sėsliai. Lietuvoje dažniau jas galima išgirsti senuose spygliuočių miškuose. Peri genių iškaltuose uoksuose, drevėse, kartais apsigyvena ir inkiluose. 

Medžioja smulkius graužikus bei paukščius ir inkiluose ar drevėse kaupia maisto atsargas žiemai. 

Per žvirblinių pelėdų tuoktuves šile galite išgirsti melodingą švilpavimą – tai patinas siekia atkreipti patelės dėmesį.
Žvirblines pelėdas medžioja stambiosios pelėdos, kai kurie plėšrieji paukščiai. Lizde kiaušinius ar jauniklius kartais sunaikina kiaunės.

Žvirblinės pelėdos skaičiuojamos ne tik Gražutės regioniniame parke, bet ir Sartų regioniniame parke, Žaliojoje bei Biržų giriose, Būdos - Pravieniškių miškuose. 

Be žvirblinių pelėdų vykdoma ir uralinių pelėdų apskaita. Jos skaičiuojamos Biržų girioje bei Adutiškio - Gutauninkų miškuose. 

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos informacija