2024-04-19

DZŪKAI JAU KVIEČIA GRYBAUTI

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.

..............

Kviecam jus Marcinkonysa pradėc šūmecinį grybavimų!

Balandžio 20 dzienų (subaton) 10 valandų susragim Marcinkonysa etnografinėn sodybon.

Nor dzūkai grybais vado cik baravykus, ale po žiemos pasylgus miško, tai ir dėl budių palandzoc sakas!

Pyrmos pavasarį pasrodo smarskos ir nor dzūkai pacys ratai katris jų kaštavoja, ale dėl kupčiaus pasistoravina ir pylnas kašalas iš kircimų tysia. Mes pylnų kašalių nerinksim, nor su savim turėc būt razumna. Jai bus padzygį, dėkavosim už gerų uradzojų, o jai ne – tai kitų ‚Dzievulio rasų‘ krėsim, viskų apragėsim ir apkalbėsim ir tep naujam grybavimo sezonui pasgatavysim.

10 valandų suscinkam Miškininkų g. 6. Smarskos (bobausiai) mūs jau lauks miški. Parajį užkąsim, kas kų turėsim ir darbuisim: pagatavysim smarskas dzovinimu, padzausim ir pasdzaugsim.

............

Bobausis (Gyromitra) – alvytinių (Helvellaceae) šeimos ausūniečių  eilės grybų gentis. Yra kelių rūšių bobausiai.

Valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta) – bobausių (Gyromitra) genties grybas. Dzūkiškai žinomas kaip šmarška. Kepurėlė -  vingiuotai raukšlėta, tuščiavidurė, nuo šviesiai iki tamsiai, beveik juodai rudos spalvos.

Auga balandžio-gegužės mėnesiais pušynuose, eglynuose, gaisravietėse, ant senų keliukų. Ypač dažnas Lietuvos pietrytinėje dalyje.

Bobausis vartojamas maistui džiovintas ir šviežias, prieš tai tris kartus gerai apvirus (po 15–20 min.). Grybuose yra itin nuodingos medžiagos giromitrino. Ilgiau verdant arba džiovinant toksino kiekis valgomuosiuose bobausiuose smarkiai sumažinamas, tačiau ir taip paruošti grybai, jei jų vartojama daug ar dažnai, gali sukelti apsinuodijimą.

Dėl šios priežasties kai kurios tautos – vokiečiai, čekai, lenkai ir kai kurie kiti juos laiko nuodingais ir nerenka, o skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai, priešingai, valgo ir džiaugiasi jų geru skoniu.

Kviečiame geriau ne rinkti, o pasigrožėti šiais grybais, jų neįprasta forma!